JAKOU LÉKAŘSKOU FAKULTU VYBRAT? - EVA ♡ LIFE

JAKOU LÉKAŘSKOU FAKULTU VYBRAT?

15:30:00

Dnes mám pro Vás úplně něco jiného, než o čem píšu obvykle. Jak možná víte, tak od října nastupuji na lékařskou fakultu a dostala jsem celkem dost datazů ohledně toho, jestli budu psát články i o škole. Rozhodla jsem se, že udělám sérii článků o přípravě na medicinu, o učení celkově, rozdílech mezi jednotlivými fakultami a v průběhu roku speciální články, které už se budou týkat jenom mojí fakulty. 



Jako první mám tady něco o rozdílech mezi jednotlivými fakultami. Na začátek se hodí říct, že nejde jednotlivé školy srovnávat úplně objektivně, protože to může udělat jedině ten, kdo studoval na všech z nich a já teda nikoho takového neznám :) Je docela přirozené, že každý bude o té své fakultě mluvit jako o té úplně nejlepší, ale můj názor je ten, že kosti se vždycky budou jmenovat stejně a je úplně jedno, jestli vás to naučí v Praze, v Plzni v Hradci nebo v Brně. (V ČR jsou ještě lékařské fakutly v Olomouci a v Ostavě, ale o nich se zmiňovat nebudu, protože jsem se na ně nehlásila a proto o nich vůbe nic  nevím.) 
Kromě oboru Všeobecné lékařství jde studovat ještě Zubní lékařství v Praze na 1.lf, V Plzni, v Brně i v Olomouci. 
Tady je výpis čtyř fakult, na které jsem se hlásila já, dolu dám odkazy na blogy studentek LF v Hradci a v Brně, které moc ráda čtu a určitě se dozvíte spoustu informací. 

Všechny údaje o počtech uchazečů a přijímanách píšu k roku 2024, kdy jsem dělala zkoušky já, čísla se každý rok zvyšují. 


LF PLZEŇ UK
Proč začínám právě Plzní je Vám určitě jasné :D Přijímací zkoušky v Plzni jsou podle mě nejlépe sestavené ze všech ostatních. Nejsou tam nesmyslné chytáky, jde o to, aby jste rozuměli předmětům komplexně a přijímačky nejsou úplně shodné s modelovkami, takže mají šanci i ti, kteří předmětům opravdu rozumí a ne jen umí otázky nazpamět'. Výhodou je i jedna možná správná odpověd'. Modelové otázky si můžete koupit v Moudré sově nebo na stránkách fakulty. V roce 2014, kdy jsem přijímačky dělala já, bylo přihlášeno kolem 2700 lidí a vzali 200 uchazečů. Právě to je mi na naší fakultě sympatické, není to tak masová záležitost a snižuje se tím i rivalita mezi studenty, kteří si nemají potřebu dělat naschvály jako jinde. Do určitého průměru se bere také bez přijímaček. Na každý z předmětů o padesáti otázkách máte hodinu a půl, což je celkem příjemné. Také na studijním oddělení nemají problém s tím vám poradit a dokonce i odpoví na mail skoro okamžitě, z vlastní zkušenosti vím, že není úplně pravidlem, že se s Vámi budou na studijním vůbec bavit.

1. LF UK
První fakulta je ta nejstarší v naší republice a ráda se prezentuje i jako ta nejlepší, ale posouzení bych spíš nechala na každém z vás. Je obecně známá tím, že na začátku na bere až 900 lidí a v průběhu prvního ročníku je zredukuje až na polovinu. Zní to sice strašně, ale je třeba si uvědomit, že spousta lidí to vzdá dobrovolně a vypadne také část těch, kteří se dostali na průměr bez přijímaček, těch bývá 300 z celkového počtu přijatých. Pro úspěch v přijímačkách je potřeba naučit se nazpamět' tři knížky s 4500 otázkami, v testu jsou skoro úplně stejné, ale jsou možné jedna až čtyři správné odpovědi. V den zkoušky strávíte na fakultě celý den, od rána od osmi hodin až do pěti, je to dost stresující a unavující, ale o to možná taky trochu jde. Pokud test napíšete dřív, tak můžete odejít i v průběhu. Hlásilo se na ní asi 3700 lidí a číslo každý rok stoupá o několik stovek uchazečů.

2.LF UK
V Motole jsou už přijímací zkoušky dvoukolové, nejdříve projdete testem, který je podobný jako na 1.lf, taky multiple choice. Fakulta vydává modelovky, ale v testu stejné nejsou. Součástí jsou i testy všeobecných předpokladů. Celé to zvládnete za dopoledne, odejdete doml už někdy po jedenácté. Pokud je úspěšně složíte, tak se dostanete do druhého kola, kde vás čeká ústní pohovor. Těžko říct, jakou roli v konečném výsledku hrají odpovědi na vylosované téma, vzájemné sympatie komise a přijmení shodné s rodinnými příslušníky lékaři, ale přilepšit si můžete i účastí na olympiádách a jinými mimoškolními aktivitami souvisejícími s medicinou. Přijímáno je kolem 200 uchazečů z 2500.  

3.LF UK
Tato fakulta má studijní systém úplně odlišný od ostatních, vyučuje v takzvaných modulech. To znamená, že se vždy o jedné věci učíte ze všech úhlů pohledu, například v prvním ročníku je to modul buňka. Zvláštní je také to, že máte každý týden úplně jiný rozvrh podle toho, co právě probíráte. Budova školy vypadá hodně moderně, je totiž nejmladší lékařskou fakultou v Praze. Přijímačky jsou podobně jako na 2.lf dvoukolové, v testu máte 90 otázek s jednou spávnou odpovědí  a dále postupujete k ústnímu pohovoru, kde máte 15 minut na to přečíst si vědecký článek a odprezentovat jeho obsah komisi. Dále se vás ptají na motivaci ke studiu, ale třeba i na vaše zájmy mimo školu. Je určitě o hodně příjemnější než pohovor na předešlé fakultě. Hlásilo se skoro 3000 lidí a berou taky kolem 200, z toho několik málo lidí bez přijímaček a podle průměru a body navíc dostanete i za dobré umístění v olympiádách. Modelové otázky fakulta nevydává. 


Hradec Králové:  http://lfvhradci.blogspot.cz

Doufám, že Vám první článek na téma školy líbil a klidně se mě dál ptejte, odpovím na všechno, co budu vědět. 
Hezký den! 

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Pěkný článek. Pro mě je samozřejmě nejlepší 1.F :D Jinak nás na zubním je v ročníku zatím 46, takže o masovosti nemůže být řeč a můžem se srovnávat s menšími fakultami.
    Hlásila ses i na zubní? A proč sis nakonec vybrala Plzeň? :)
    Z blondýny zubařkou

    OdpovědětVymazat
  2. jooo na medicínu tam bych chtěla, ale dostat se na psychologii je nemožný =D

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám sice ještě dva roky na rozmýšlení, ale taky mě láká medicína. Prolézám všemožný BIA a chemické olympiády. docela se bojím toho, že nezvládnu praxe. Nejsem citlivá na krev, ani mi nevadí nechutný pohledy (např v tv), ale stejně se nikdy nedostanu k tomu, abych vyzkoušela vypreparovat nervy z ruky :D ale asi bych šla do Plzně, mam to blizoučko :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, všechno ok, jen bych řekla, že na 2. lf ty otázky nebyly nějak změněné (max. 4), minimálně letos ne. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    rád bych se taky podělil o své zkušenosti a třeba i někomu poradil s výběrem LF. Jsem ve čtvrtým ročníku 1. LF UK, a nedávno (přijde mi to jak před rokem) jsem si také vybíral mezi LF. Dělal jsem přijímačky do Brna, Hradce a 1. LF UK a na všechny medicíny jsem se dostal. Nakonec jsem se rozhodl pro Prahu všeobecné lékařství, byť to bylo rozhodnutí VELMI těžké, to mi věřte. 1. lékařskou jsem si zvolil z několika důvodů - přišlo mi, že je to fakulta nejprestižnější v ČR (především díky profesorům a všem kapacitám, kteří zde učí); dále kvůli historickému prostředí, ve kterém se alespoň první 3 ročníky pohybujeme. A v neposlední řadě také kvůli tomu, že 1. LF UK je prostě VÝZVA. :-) Už na střední jsem slýchával, jak se tam deptá; jak hrozná a nespravedlivá škola to je; a že od první přednášky si mohu odškrtávat lidi, jak jsou vyhozeni :-D. Celkem vtipné, protože ve výsledku mi příjde, že je to škola velmi férová, milá a vstřícná. Tyto pomluvy pak dělají lidi, kteří na 1. LF byli a pak je vyhodili "neprávem" (samozřejmě!) ...

    Učit se hodně kolikrát není úplný klíč k úspěchu (učení jen zvyšuje pravděpodobnost passing of exam), ale také záleží na tom, jestli ten člověk umí přemýšlet (to si zkoušející umí zjistit, to se nebojte) a zda té látce opravdu rozumí. Co mi na této škole vadí je asi rozházenost všech předmětů po ústavech (Albertov, Karlák, ...).
    Závěrem k výběru 1. LF UK: Jestli by se mě někdo zeptal, zda bych šel znovu na tuto fakultu, asi bych dlouhou přemýšlel ... No, nakonec bych asi šel.

    OdpovědětVymazat
  6. Nektery veci tady zmineny, nutno rict, nebyly uplne pravda :-D

    OdpovědětVymazat

NÁVŠTĚVNOST ♡

SUBSCRIBE ♡

Follow on Bloglovin